Een BMI aanbrengen in uw pand?
Stel, u bezit een kantoorgebouw, waar volgens het Bouwbesluit 2012 artikel 6.20 geen brandmeldinstallatie hoeft worden aangebracht. U kiest er echter voor dat u toch een brandmeldinstallatie wilt hebben in uw pand. Moet deze BMI dan ook ontworpen en uitgevoerd worden volgens de NEN 2535? Dient dan ook het onderhoud aan uw brandmeldinstallatie te worden uitgevoerd? En moet dit onderhoud van volgens de NEN 2654-1 worden uitgevoerd? Kort en bondig luidt ons antwoord: Nee.
Bouwbesluit 2012
Het aanleggen van een vrijwillige BMI valt niet onder de reikwijdte van het Bouwbesluit 2012 en dus zijn ook de eisen hiervoor niet van toepassing. De NEN 2535 geeft voorschriften voor de uitvoering, het ontwerp, de compatibiliteit en de kwaliteit van een te installeren brandmeldinstallatie, maar bij een vrijwillige BMI is deze norm niet verplicht. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van een BMI. Vrijwillige installaties vallen niet onder het Bouwbesluit 2012 en dus is het ook niet verplicht om onderhoud uit te voeren volgens de NEN 2654-1.
'Download hier Bijlage I van het Bouwbesluit 2012'
Waarom toch de NEN 2535 en NEN 2654-1 toepassen?
Ondanks alle tegenwerpingen dat het niet verplicht is om de NEN 2535 en NEN 2654-1 toe te passen bij een vrijwillige brandmeldinstallatie, bevelen wij dit wél aan. U, als gebruiker, verwacht namelijk wel dat de mate van veiligheid hetzelfde is als bij een verplichte BMI.
De NEN 2654-1 geeft eisen voor het beheer, de controle en het onderhoud van brandmeldinstallaties. Volgens de NEN 2654-1 moet het onderhoud worden uitgevoerd door een zogenoemde onderhoudsdeskundige. De onderhoudsdeskundige heeft de benodigde productkennis en is vakbekwaam voor het onderhoud van de brandmeldinstallatie. Daarom adviseren wij u om óók het onderhoud aan een vrijwillige brandmeldinstallatie uit te laten voor door een onderhoudsdeskundige.
'Download hier de NEN 2654 infographic'
Bij de vrijwillige aanbreng van een OAI (ontruimingsalarminstallatie) raden wij aan deze te ontwerpen en uit te voeren volgens de NEN 2575 en het onderhoud uit te voeren volgens de NEN 2654-2. Dit is echter wettelijk gezien niet verplicht.
Daarnaast vinden wij dat een brandmeldinstallatie die niet op een ‘veilige’ manier is aangelegd afbreuk doet aan de veiligheid van een gebouw. Indien u de keuze maakt om aanvullende voorzieningen te treffen raden wij u aan om deze dan ook altijd op een deskundige manier te laten onderhouden.
Neem contact op
Wilt u vrijblijvend geïnformeerd worden over de mogelijkheden? Neem dan contact op met één van onze comercieel adviseurs of vul onderstaand contactformulier in.
Bron: Bouwkwaliteit in de praktijk / Omgeving in de praktijk